jueves, 22 de marzo de 2018

Resposta de l’ajuntament de Castelldefels a les inquietuts de la ciudadanía respecte a l’urbanització de l’Olla del Rei


Arran de la mobilització ciutadana per salvar l'espai natural conegut com l'olla del Rei, l'ajuntament de Castelldefels ha fet públic un comunicat:


L’Ajuntament de Castelldefels, la UPC i l’ICFO reafirmen el seu compromís en la cura de la zona coneguda com Olla del Rei i proposen crear una comissió de treball.

L'Ajuntament de Castelldefels, la UPC i l'ICFO mostren el seu acord per treballar per la protecció natural de la zona, convidant tant a la Generalitat, que és la propietària d’alguns dels terrenys, com els col·lectius que defensen la protecció d'aquest espai, a formar-ne part. 

S’ha acordat impulsar la comissió al màxim nivell amb l'objectiu d'analitzat la problemàtica en el sector de la zona de l’Olla del Rei, situada en uns terrenys dins de l'àrea universitària, i elaborar propostes que permetin conjugar la cura d'aquest espai d'interès natural. D'aquesta manera, les institucions volen donar resposta a la inquietud d'una part de la ciutadania arran de l'inici de les obres per construir el nou edifici Mir-Puig de l'ICFO en un punt adjacent a l'Olla del Rei, tot i que fora del límit de l'àrea de protecció, i reiteren el seu compromis ferm en la cura de la zona. La Generalitat ja ha confirmat el seu acord a participar a la comissió.

L'Ajuntament va donar la llicència d'obres acord amb el planejament urbanístic de la zona, ubicat en sòl urbà. En aquest sentit, tant el consistori com la UPC, l’ICFO i la Generalitat han reiterat la seva voluntat de fer un seguiment exhaustiu de la realització de les obres per tal que en tot moment s'ajusti a la normativa, comptant amb els estudis necessaris. També es proposa realitzar un inventari de la biodiversitat de l'espai de cara a prendre decisions en futures actuacions.

La zona del campus universitari, coneguda com a Olla del Rei, és un espai naturalitzat format per un conjunt de canals i llacunes interconnectats, que fa la funció de bassa de laminació. En els últims anys ha registrat alguns episodis de contaminació de les aigües que ha afectat la seva vegetació. Per aquesta raó, l'Ajuntament i les entitats ubicades al Campus universitari han insistit en reiterades ocasions la necessitat d'abordar la construcció de les infraestructures de sanejament pendents.

L’ICFO és un institut de recerca que inclou 400 persones provinents d‘arreu del món, que realitzen recerca en varis àmbits de la fotònica, concretament en l’àmbit de la salut i les energies renovables.